Arkivets samlinger

 

Arkivalier

Varde Lokalhistoriske Arkiv har godt ½ kilometer arkivalier. Der er arkivalier fra og om privatpersoner, foreninger, virksomheder og institutioner. Af større arkiver kan nævnes H.K. Kristensens arkiv, Vestbanens arkiv og Varde Menighedsråds arkiv.

 

Billeder

Billedsamlingen omfatter langt over 200.000 billeder, hvoraf en mindre del er digitaliseret. Der er mange pressefotos og mange atelierfotos indleveret af byens fotografer. Eksempler fra samlingen kan ses under menupunktet Fra arkivets billedsamling. Der er også en side med fotograferne Fialla og Hagemans protokoller, samt en oversigt over Vardes fotografer

 
Arkivets magasiner herover er et besøg værd, hvis du søger efter Vardes fortid

Arkivets magasiner

 
 

Lyd og film

Smalfilm, videofilm og lydoptagelser er overspillet på DVD, som sælges i arkivets butik. Denne del omfatter blandt meget andet Gerald Langgaards arkiv.

 

Kort og tegninger

Kort. Arkivet råder over ca. 200 matrikelkort og målebordsblade fra området.
Tegninger består af mere end 100 bygningstegninger: Facade- og plantegninger.

 

Fra arkivets materialesamlinger

Fra arkivets materialesamlinger

 

Bøger og aviser

Samlingen af bøger og tidsskrifter indeholder forskellige registraturer, faglitteratur og lokal litteratur. Desuden vejvisere og skattebøger – den ældste fra 1863. En del slægtsbøger fra området og Anton Torngaards slægtstavler, der er digitaliseret og sælges i arkivets butik. Se under menupunktet “Butik.” Arkivet har en meget stor avissamling, der består af lokale dag- og ugeblade siden 1856. Mange årgange er indbundet og en del findes på mikrofilm. Samlingen er meget omfattende, men desværre ikke helt komplet.
Udklipssamlingen består primært af skrædder Hansens udklipsbøger, der alene fylder seks hyldemeter. Udklippene er registreret i arkivets database.

 

 Øvrige materialer

Sager – ordnet emnemæssigt. I arkivets database er registreret 2.600 forskellige emner, hvor et kort resumé omtaler personer, foreninger, virksomheder eller institutioner og med et enkelt klik giver adgang til arkivets materiale om emnet.
Plakater består af plakater fra udstillinger.

Gennem årene har arkivet købt kopier fra offentlige arkiver, det kan være:

  1. Kirkebøger
  2. Folketællinger
  3. Skøde- og panteprotokoller
  4. Brandtaksationsprotokoller

Redigeret af Karen Riisager. april 2016